Το σκάνδαλο των υποκλοπών, πέρα από τον ζόφο που αναδύει, μας δίνει την ευκαιρία να δούμε κατάματα τη σχέση της τεχνολογίας με τη δημοκρατία.

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία, δεν υπάρχει καμία πτυχή της ζωής μας που να είναι δεδομένο ότι είναι ιδιωτική.

Κάθε φορά που ανοίγουμε το κινητό, οι δραστηριότητές μας καταγράφονται, είτε από την εταιρεία που κατασκεύασε τη συσκευή ή/και το λογισμικό, είτε από τους παρόχους του δικτύου τηλεφωνίας, είτε από οποιονδήποτε πληρώσει άλλους, σαν αυτούς που κατασκεύασαν το predator, για να "ανοίξουν" τη πρόσβαση σε αυτό. Και φυσικά, όπως αποδείχτηκε, ακόμα και από το ίδιο το κράτος, μέσω κρατικών ή παρακρατικών μηχανισμών.

Ακόμα και κλειστά, τα μικρόφωνα και οι κάμερες μπορούν να ενεργοποιηθούν και να παρακολουθούν τα πάντα γύρω μας. Την ίδια στιγμή, η φυσική μας τοποθεσία, μέσω των συναλλαγών και της χρήσης εφαρμογών στο κινητό, συνεχώς καταγράφεται.

Δεν κινδυνεύουμε μόνο αν είμαστε οι ίδιοι άμεσα παρακολουθούμενοι. Μπορεί να καταγράφεται ο συνομιλητής μας, ή να γίνουμε ενδιάμεσοι κόμβοι για την προώθηση του λογισμικού παρακολούθησης στους πραγματικούς στόχους. Ακριβώς αυτό έγινε και στη περίπτωση της εξηντάχρονης, μέσω της οποίας στάλθηκε το "μολυσμένο" sms στο κινητό του Ν. Ανδρουλάκη.

Αγνοώντας την πραγματικότητα, λέγοντας “δεν βαριέσαι, τι έχω να κρύψω” ή απλά με το να βολευόμαστε στην “άγνοια” και την “ευκολία” που μας δίνουν οι μεγάλες εταιρείες λογισμικού, παραδίδουμε απλόχερα τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.

Αυτό που μέχρι τώρα ήταν υποψία, έχει τώρα , πέρα από κάθε αμφιβολία, αποδειχτεί. Κάθε φορά που χρησιμοποιούμε το Google, το Viper ή μια εφαρμογή από το App Store, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αντιστοιχεί σε παράδοση της ελευθερίας μας.

Η μάχη για το ποιος ελέγχει τη τεχνολογία είναι ισοδύναμη πλέον με τη μάχη για το περιβάλλον. Αν το ένα ζήτημα αφορά την ίδια τη ζωή, το άλλο θα καθορίσει την ελευθερία και την ανθρώπινη χειραφέτηση. Έχει τεράστια σημασία επομένως, τόσο το τι κάνουμε ατομικά όσο και η συλλογική μας δράση.

Χρησιμοποιήστε ελεύθερο λογισμικό ή ακόμα και GNU/Linux στον υπολογιστή σας. Δίκτυο tor, κρυπτογράφηση στις επικοινωνίες. Κρατήστε τα αρχεία σας μακριά από κάθε μορφής εταιρικού cloud.

Τα κινητά τηλέφωνα δεν είναι αυτό που περιμέναμε. Αυτό που θα λειτουργούσε σαν μέσο βελτίωσης της επικοινωνίας, κατέληξε να μας απομονώσει. Ακόμα και για επαγγελματική χρήση, το «κινητό μας γραφείο» έγινε κινητή φυλακή, συρρικνώνοντας ακόμα περισσότερο τον ελεύθερό μας χρόνο. Χρησιμοποιήστε όσο λιγότερο μπορείτε εφαρμογές από τα app store. Μάθετε για το εναλλακτικό αποθετήριο F-droid. Μην όμως έχετε καμία αυταπάτη, τα κινητά τηλέφωνα, έξυπνα ή όχι, μας παρακολουθούν παντού.

Ας αποκεντρώσουμε τα social media από τον έλεγχο των βαρόνων, διαφορετικά το μέλλον μας θα το αποφασίσουν αυτοί. Ας ελευθερώσουμε τη ροή της πληροφορίας από χαλκευμένους αλγόριθμους, με σκοπό την προώθηση προπαγάνδας και τον έλεγχο της κοινής γνώμης.

Ταυτόχρονα διεκδικήστε ελευθερία και άρση της πρόσβασης στα δεδομένα μας. Να περιοριστούν οι δυνατότητές τους για παρακολούθηση. Να μη περάσει το #chatcontrol. Το κράτος να σταματήσει τις "επισυνδέσεις" στους πολίτες του ("νόμιμες" ή παράνομες).

Αντί να παραδίδουμε τα δεδομένα των μαθητών μας στης Cisco μέσω του Webex, να χρησιμοποιούμε αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό στα σχολεία. Να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από την υπερβολική έκθεση στην τεχνολογία αλλά και να φτιάξουμε ομάδες και δομές ενημέρωσης για ενήλικες.

digital freedom - break the chains

Μερικές πηγές:

How Your Cell Phone Spies on You | Edward Snowden | https://is.gd/sGosF8

Free software, free society | Richard Stallman | https://is.gd/KPdDiC

Όταν το τηλέφωνό σου δεν σου ανήκει | Τάσος Τέλογλου | https://is.gd/HuFhuP