Η χρήση κινητών τηλεφώνων με μη ελεύθερο λειτουργικό, όπως αυτά της Google (android) ή της apple (ios) είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα για την ατομική μας ελευθερία, καθώς διαρρέουν τις προσωπικές πληροφορίες του χρήστη.

Μέχρι πρόσφατα, η χρήση ή όχι μιας τέτοιας συσκευής ήταν προαιρετική. Παρόλο που υπάρχει έλλειψη ενημέρωση για εναλλακτικές προτάσεις και στον σύγχρονο τεχνολογικό κόσμο το μότο είναι: «κάνε το γρήγορα και μη ψάχνεις πολλά πολλά», στην Ελλάδα είχαμε την ελευθερία να επιλέξουμε αν θα χρησιμοποιήσουμε ή όχι τις παραπάνω συσκευές. Πλέον όμως, εδώ και μήνες, το Ελληνικό κράτος καθιερώνει και νομοθετεί σιωπηλά την υποχρεωτική χρήση των κινητών συσκευών της Apple και της Google.

Η αρχή έγινε με την πανδημία του Κορωνοϊού, όπου οποιοσδήποτε είναι ιδιοκτήτης καταστήματος και σε αρκετές περιπτώσεις ακόμα και αν είναι εργαζόμενος σε αυτό, είναι υποχρεωμένος να έχει κινητό τηλέφωνο που να τρέχει το λογισμικό, με τον σίγουρα ειρωνικό τίτλο, Covid Free GR.

Πέρα από τις δικαιολογημένες αμφιβολίες για το κατά πόσο η απαγόρευση πρόσβασης ως πελάτες σε συγκεκριμένα διαστήματα του έτους σε μη εμβολιασμένους συμπολίτες μας είναι σωστή, η χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής έχει δύο σοβαρά προβλήματα στη ζυγαρία της τεχνολογικής μας ελευθερίας:

  1. Η εφαρμογή είναι κλειστού κώδικα και επομένως δεν υπάρχει κανένας έλεγχος ποια δεδομένα αντλούνται από το κράτος κάθε φορά που σκανάρεται το πιστοποιητικό μας.
  2. Ο μοναδικός τρόπος να εγκατασταθεί η συγκεκριμένη εφαρμογή είναι μέσα από τα αποθερήρια (app stores) της Apple για συσκευές με ios και της Google για συσκευές με android.

Έτσι κρατικές υπηρεσίες αλλά ακόμα και οι δύο αυτές εταιρείες μπορούν να φτιάξουν έναν χάρτη με λεπτομέρειες της ζωής μας, όπως σε ποιο μαγαζί ήπιαμε καφέ, με ποιον φάγαμε μεσημεριανό, πότε αγοράσαμε ρούχα και πολλές πολλές άλλες τρομαχτικές πληροφορίες μας.

Αυτές τις μέρες, καθώς βρισκόμαστε πλέον σαφώς σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση θα μας πετάξει μερικά ψίχουλα από τα υπερκέρδη που προέκυψαν, για το κράτος και τους ολιγάρχες χορηγούς της, από την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων. Για να πάρετε όμως όλο το ποσό από τα ψίχουλα που θα δωθούν πρέπει να γίνει έκδοση «άυλης ψηφιακής κάρτας (Viva Wallet ή Alpha Bank) που χρησιμοποιείται με κατάλληλο smartphone που υποστηρίζει απαραιτήτως την τεχνολογία NFC - ανέπαφων συναλλαγών» Πηγή: gov.gr. Έτσι στο πάρε δώσε των δεδομένων μας, μπαίνει και νέος παίχτης, οι ιδιωτικές τράπεζες.

Τα παραπάνω είναι μια μικρή εισαγωγή στο επόμενο στάδιο, που μας φέρνει ακόμα πιο κοντά στη δυστοπική κοινωνία που περιγράφει ο Όργουελ στον Μεγάλο Αδελφό. Έτσι, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τα κρατικά έγγραφα, όπως η ταυτότητα και το δίπλωμα, θα υπάρχουν πλέον σε μια εφαρμογή, ολοκληρώνοντας έτσι την υποχρεωτικότητα στη χρήση των κινητών συσκευών παρακολούθησης.

Κλείνοντας, θα σημειώσω μόνο τα στοιχεία που το Ελληνικό κράτος υπέκλεβε, από μία από τις εφαρμογές κατασκοπίας δημοσιογράφων και άλλων πολιτών της, το Predator.

«Το Predator μπορεί να τραβήξει στιγμιότυπα οθόνης [screen captures], να καταγράφει τις καταχωρήσεις του χρήστη [στο κινητό του], καθώς επίσης μπορεί να ενεργοποιεί το μικρόφωνο και την κάμερα της συσκευής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους επιτιθέμενους να παρακολουθούν οποιαδήποτε ενέργεια πραγματοποιείται μέσω συσκευής ή κοντά σε αυτήν, όπως τις συνομιλίες που γίνονται μέσα σε ένα δωμάτιο.

Το Predator επιτρέπει επίσης στον χειριστή του να καταγράφει γραπτά μηνύματα που αποστέλλονται ή λαμβάνονται (συμπεριλαμβανομένων αυτών που στέλνονται μέσω “κρυπτογραφημένων εφαρμογών”, ή εφαρμογών που επιτρέπουν την εξαφάνιση των μηνυμάτων, όπως είναι το WhatsApp ή το Telegram) καθώς επίσης απλών και VoIP τηλεφωνικών κλήσεων (συμπεριλαμβανομένων τηλεφωνικών συνομιλιών μέσω “κρυπτογραφημένων” εφαρμογών)».

Ο κόσμος που ζούμε διαμορφώνεται από τις ατομικές και συλλογικές μας επιλογές. Ο έλεγχος της τεχνολογίας αποτελεί ένα ακόμα πεδίο διαμάχης του 99%, που ζητάει ελευθερία και δημοκρατία, και του 1% που θέλει να κρατήσει τον έλεγχο , τα προνόμια και τον πλούτο του.


Παράρτημα: Εναλλακτικές επιλογές χρήσης κινητής συσκευής κατά σειρά σεβασμού της ελευθερίας των χρηστών

  • Αντικατάσταση της προεγκατεστημένης έκδοσης του android συγκεκριμένων συσκευών με 100% ελεύθερο λογισμικό ReplicantOS
  • Αντικατάσταση της προεγκατεστημένης έκδοσης του android συσκευής με λογισμικό που έχει κατά βάση ελεύθερο λογισμικό αλλά ταυτόχρονα και σημαντικά του τμήματα με μη ελεύθερο λογισμικό
  • Χρήση της προεγκατεστημένης έκδοσης του android αλλά αντικατάσταση των εφαρμογών από το playstore με το αποθετήριο F-droid.
  • Καθώς χρησιμοποιούν λογισμικό μη ελεύθερο και προφανώς κλειστού κώδικα, δε γνωρίζουμε τα επίπεδα ασφάλειας για τις παλαιότερης τεχνολογίας κινητά (όπως αυτά πριν το 2006).
  • Δεν υπάρχει κανένας βαθμός ελευθερίας κατά τη χρήση οποιασδήποτε συσκευή της apple.