Παρουσιάστηκε και επίσημα από την κυβέρνηση το gov.gr wallet, η "ψηφιακή" ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης που θα υπάρχει πλέον στο κινητό τηλέφωνο.

Στην παρουσίαση υπήρξε αναφορά ότι διασφαλίζεται η προστασία των δεδομένων, αλλά δεν υπήρξε καμία αναφορά για τη μέθοδο που θα γίνει αυτό. Επομένως, επαφίεται στη καλή μας πίστη ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα σεβαστούν την ιδιωτικότητά μας.

Αρχικά θα πρέπει να εμπιστευθούμε τη κυβέρνηση, που λίγες μόνο ημέρες πριν δέχθηκε μήνυση από τον Ν. Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του. Λίγο μετά άλλωστε ήρθε και η επιβεβαίωση από τον βουλευτή της ΝΔ και πρώην "δημοσιογράφο" του ΣΚΑΙ, Μπάμπη Παπαδημητρίου , ότι τα τηλέφωνα όλων στην Ελλάδα παρακολουθούνται. Η αναφορά έγινε χαλαρά, σαν να είναι κάτι που απλά που συμβαίνει. Αυτοί που είχαν δίκτυο παρακολούθησης για όλους τους πολίτες ήταν οι ναζιστές, οι ιδεολογικοί πρόγονοι της χρυσής αυγής, που αν ήταν λίγο πιο σοβαροί, τότε ο εν λόγω βουλευτής θα συνεργάζονταν μαζί τους.

Το μόνο επιχείρημα που άκουσα σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων, ήταν ότι "συνεργαζόμαστε με τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού". Δηλαδή τη Google και την Apple, τις εταιρείες αποκλειστικά μέσα από το αποθετήριο των οποίων, οι χρήστες θα εγκαθιστούν την εφαρμογή. Τόσο η Google όσο και η Apple, είναι φημισμένες για παραβίαση των δεδομένων και της ελευθερίας των χρηστών τους.

Έτσι, κάθε φορά που κάποιος θα σκανάρει τη ψηφιακή ταυτότητα, τα δεδομένα της τοποθεσίας, του φορέα που ζήτησε το έγγραφο και ποιος ξέρει τι άλλο δεδομένο (είδα για παράδειγμα, ότι η εφαρμογή ζητάει πρόσβαση στις φωτογραφίες) θα περνάνε μέσα από τους server των δύο αυτών εταιρειών.

Το να διαλαλείς ότι ιδιωτικές εταιρείες, που η δουλειά τους είναι το εμπόριο δεδομένων, διασφαλίζουν ότι αυτά δε θα διαρρέουν, σημαίνει είτε ότι είσαι φανατικά ακραίος νεοφιλελεύθερος, που θα παραδώσεις ακόμα και τη δημοκρατία στις επιχειρήσεις, ή ότι έχεις κάποιο συμφέρον και συμμετοχή σε όλα αυτά.

Τα αποθετήρια της Google και της Apple είναι εξαιρετικά προβληματικά. Το ελάχιστο για την αξιοπιστία της ψηφιοποίησης των εγγράφων είναι, όπως έχω γράψει για την εφαρμογή (non)Free GR, η χρήση ελεύθερου λογισμικού και εναλλακτικών πηγών εγκατάστασης των εφαρμογών.

Επιπλέον, σαν εταιρείες με έδρα στη Β. Αμερική, είναι αποδεδειγμένο το ότι συνεργάζονται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Γιατί άραγε το κράτος της Ελλάδας παραδίδει τα δεδομένα μας σε μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών. Ίσως για να λάβει τεχνογνωσία για την παρακολούθηση των πολιτών της;

Η Ελλάδα, επομένως δεν πολιτογραφείται, όπως είναι το σλόγκαν της καμπάνιας, αντίθετα παρακολουθείται και μάλιστα αν δε συναινέσουμε, θα έχουμε και ποινή.

Δεν είμαι καθόλου ενάντια στη στην τεχνολογική εξέλιξη. Συμφωνώ για παράδειγμα με τον Μπακούνιν, ότι η επιστήμη είναι μια σημαντική κατάκτηση. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε πρέπει να αντισταθούμε με θέρμη απέναντι σε αυτούς που τη χρησιμοποιούν ενάντια στη ζωή και στην ελευθερία. Με λίγα λόγια το πρόβλημα είναι η εκβιομηχάνιση και το κυνήγι του κέρδους, όχι η επιστήμη.

Είτε αφορά τη καταστροφή της φυσικής μας ζωής, είτε την υποβάθμιση του δικαιώματός μας για ιδιωτικότητα. Οι οικονομικές κρίσεις, ολοένα και συχνότερο φαινόμενο στον μεταμοντέρνο καπιταλισμό, κάνουν τα κράτη περισσότερο καχύποπτα και επιθετικά για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη οργή αλλά και για να περιορίσουν πιθανές εξεγέρσεις.

Προσωπικά δε θα εγκαταστήσω την εφαρμογή, έχω επιλέξει άλλωστε να μην διαθέτω συμβατό smartphone θεωρώντας ότι έτσι κάνω ένα βήμα για τη διασφάλιση της τεχνολογικής μου ελευθερίας και, σίγουρα και του ελεύθερού μου χρόνου, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.