Μετά από πολύ καιρό, κρατήθηκα ξύπνιος για να δω τον χθεσινό τελικό του euro. Ο Ορφέας και η Ηλέκτρα και κοιμούνται αργότερα και ξυπνάνε νωρίτερα... και μαζί τους μικραίνει και ο δικός μας ύπνος (ευχαριστούμε αλλαγή της ώρας). Έτσι μετά τη λήξη της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού δεν άντεξα και πήγα για ύπνο. Καθώς έπλενα τα δόντια μου, σκεφτόμουνα τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, Ιταλούς και Άγγλους, που θα ξενυχτήσουν είτε πανηγυρίζοντας τη νίκη, είτε θρηνώντας την ήττα.

Το πρωί σταματάει το όνειρο που είχες να είσαι πρωταθλητής. Θα σηκωθείς, πιθανόν με τρομερό πονοκέφαλο και στομαχική αναταραχή, από την εκδίκηση του εγκεφάλου σου και του εντέρου σου στη χθεσινή υπερκατανάλωση αλκοόλ και σνακ, θα πάρεις το μετρό/αυτοκίνητο και θα πρέπει να ζήσεις την απότομη προσγείωση του τέλους του Σαββατοκύριακου και την επιστροφή σου στη "πραγματικότητα" της Δευτέρας. Οι πρίγκιπες, οι πρωθυπουργοί και οι τηλεστράρ και όλοι αυτοί που προωθούν τη συλλογική στιγμή του έθνους, σαν τη στιγμή που όλοι θα είναι μια αγκαλιά και όλη η πατρίδα να υποστηρίξει την "Εθνική προσπάθεια", θα ξυπνήσουν και θα πάρουν το έτοιμο από τον υπηρέτη τους φαγητό, ενώ οι περισσότεροι θα βρίσκονται ήδη κάποιες ώρες πίσω από ένα γραφείο/ταμείο/τιμόνι... και θα κοιτάνε το ρολόι υπολογίζοντας τις 'ώρες μέχρι τη λήξη της βάρδιας τους.

Ξέρουμε καλά σε αυτή τη χώρα πόσο πονάει να βρεθείς από τα ουράνια της ευφορίας του Euro και των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 στην ταπείνωση των μνημονίων και της χρεοκοπίας λίγα χρόνια μετά. Και καθώς ήρθε στο μυαλό μου το "σήκωσέ το" της Πορτογαλίας. Θυμήθηκα τι ωραία που είχα περάσει την ημέρα του τελικού.

Ήμουνα με φίλους σε μια παράλια της Χαλκιδικής, Ήταν παντελώς άδεια, όπως και οι δρόμοι της επιστροφής, πράγμα φυσικά σπάνιο για Κυριακή απόγευμα. Κατάλαβα ότι κάτι συμβαίνει μόνο όταν στο ραδιόφωνο της επιστροφής έπαιζε ο εθνικός ύμνος. Χάρηκα που ήταν για το euro και όχι για τα τανκς μιας νέας χούντας! Που να ξέραμε τι έρχεται μετά...

Έξι παρά δέκα σήμερα ο Ορφέας έδωσε το σύνθημα. Είτε νικήσει, είτε χάσει η ομάδα σου, είτε το παίζεις υπεράνω, ήρθε το πρωί. Το ματς τώρα αρχίζει!!!

Η εικόνα ανήκει εδώ