Η πρόσφατη κατάρευση του bitcoin είναι ενα σπουδαίο μάθημα όχι μόνο για τα κρυπτονομίσματα, αλλά και για όλα τα ανεξάρτητα και ελεύθερα μοντέλα. Αυτό αφορά όλες τις πτυχές τις ζωής, όπως αυτόνομα σχήματα όπως ελευθεριακοί οικισμοί, κοπερατίβες αλλά και ψηφιακά, όπως το GNU/Linux και άλλα προγράμματα ελεύθερου λογισμικού.

Μπορεί τα παρταπάνω να είναι ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες και μια ανάσα οξυγόνου στον ασφυκτικό σύγχρονο καπιταλισμό, αλλά έχουν όρια στο που μπορούν να φθάσουν.

Το bitcoin αναπτύχθηκε και στηρίχθηκε στη βάση της δημιουργίας ένος ψηφιακού νομίσματος που δε θα επηρεάζεται από τις εθνικές οικονομίες και τις τράπεζες και με σκοπό να προφυλλάσεται η ανωνυμία στις συναλλαγές.

Όταν όμως ο "ροκ σταρ" των δισεκατομμυριούχων Ίλον Μασκ μπήκε στο χώρο του bitcoin κατάφερε να τζογάρει και τελικά να ανεβοκατεβάζει την τιμή του bitcoin μόνο με ένα tweet.

Αρχικά εκτόξευσε την τιμή, όταν δήλωσε ότι θα ασχοληθεί ενεργά με το bitcoin. Λίγες μέρες μετά, δήλωσε ότι τελικά θα αποσυρθεί από την αγορά με τη δικαιολογία ότι το bitcoin δεν είναι αρκετά φιλικό προς το περιβάλλον!

Δυστυχώς στη μάχη για έναν άλλο κόσμο, δεν υπάρχει σύντομος δρόμος.

Όπως το είπε και ο Μορφέας:

We have survived by hiding from them, by running from them. But they are the gatekeepers. They are guarding all the doors, they are holding all the keys which means that sooner or later, someone is going to have to fight them.