H επιβολή την τεχνολογία στις ζωές μας, σημαίνει ότι όποιος την ελέγχει, μπορεί να έχει και σημαντικό έλεγχο στη ζωή μας.

{i} Διαβάστε και: "Η εποχή του κατασκοπευτικού καπιταλισμού

Δύο νέοι νόμοι που επιθυμούν οι κυβερνήσεις να επιβάλουν μέσω της Ε.Ε., είναι το EIDAS και το chat control.

Ο πρώτος στην ουσία μετατρέπει την Ε.Ε. σε παραλήπτη των κρυπτογραφημένων επικοινωνιών στους browser (μέσω της επεξεργασίας των ψηφιακών πιστοποιητικών) επιβάλλοντας την "ψηφιακή ταυτότητα του πολίτη" σε κρατικές και ιδιωτικές συναλλαγές. O δεύτερος, δημιουργεί κερκόπορτες για παρακολούθηση των επικοινωνιών μας στα προγράμματα επικοινωνίας.

Όσο η Ελλάδα παραμένει στην Ε.Ε. οι κυβερνήσεις κρύβονται εύκολα πίσω από "κοινοτικές οδηγίες", μοιρολογώντας ψεύτικα ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά. Φυσικά όμως η κυβέρνηση του Predator δεν έχει καμία εχθρότητα προς τη ψηφιακή παρακολούθηση.

Στα χρόνια των μνημονίων η αύξηση των παρακολουθήσεων από το Ελληνικό κράτος είναι δεδομένη.

Θαρρετά και ξεκάθαρα αντιστεκόμαστε στον αυταρχισμό, ψηφιακό ή φυσικό.

Όμως ας έχουμε στο μυαλό μας ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικές. Στη τεχνολογία τα χαρακώματα μπορούν να ξεκινήσουν από μια απλή ενημέρωση.

Ας είμαστε έτοιμοι λοιπόν να αντισταθούμε στους ψηφιακούς μας πραίτορες. Σαν κοινότητα ας βοηθήσουμε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν ελεύθερο λογισμικό και self-hosting για αρχεία και επικοινωνίες.

Η ατομική μας προστασία, περνάει και από τη συλλογική μας προστασία. Για παράδειγμα τα πουλιά στη φύση:

Ένας λόγος για τον οποίο τα πετάνε σε σμήνη είναι η ασφάλεια σε αριθμούς. Τα αρπακτικά όπως τα γεράκια, και οι αετοί δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν ένα πουλί από μια μεγάλη ομάδα παρά να μαζέψουν μοναχικά θηράματα. Όσο περισσότερα πουλιά υπάρχουν, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να επιτεθεί κάποιο άτομο.

Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε ένα σμήνος που προστατεύει εκείνους που χρειάζονται περισσότερο προστασία, όπως πληροφοριοδότες, αριβίστριες ή άτομα που έχουν ανάγκη.

Ας εξερευνήσουμε επιπλέον τις δυνατότητες της αποκεντρωμένης οικονομίας με χρήση εναλλακτικών μεθόδων πληρωμής όπως το GNU Taller, ειδικά τώρα που το ψηφιακό ευρώ θα καταστρέψει κάθε δυνατότητα ανώνυμης συναλλαγής.

Όχι για να κρύψουμε βέβαια το κεφάλι μας στο χώμα. Γνωρίζουμε ότι κρατάνε όλες τις πόρτες και ότι έχουν όλα τα κλειδιά. Ανεβαίνουμε στα βουνά για να πάρουμε μια ανάσα ελευθερίας και να συνεχίσουμε τον αγώνα για χειραφέτηση.