Daily Shaarli

All links of one day in a single page.

January 17, 2024

Ράδιο «Κ»: Τι θα αλλάξει με την τεχνητή νοημοσύνη; | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
thumbnail

Ειδικός Γραμματέα Μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, Γιάννη Μαστρογεωργίου.
Το ηχητικό εδώ:

Highlights:
-Γλύφει την κυβέρνηση για τις "πρωτοβουλίες" για το "AI".
-Τα αεροπλάνα τα αυτοκίνητα θα παίρνουν σωστές αποφάσεις...
-Λέει ότι παρόλο που πολύ θα χάσουν τη δουλειά τους θα έχουμε εξατομικευμένους(;;;) βοηθούς στο κινητό μας που θα ενισχύουν το τι κάνουμε. (σ.σ. ακριβώς το αντίθετο κάνει το "ΑΙ", γενικευμένη μαζική τσαπατσούλικη βοήθεια).

  • Ακόμα και για τις πυρκαγιές λέει ότι θα της ελέγχει το "AI" (αντί των πυροσβεστών που απολύουν)
  • Τον κώδικα θα τον φτιάχνει το GPT και όχι οι πληροφορικάριοι. Κάποια επαγγέλματα θα φύγουνε. <-- Έ ρε τι κώδικας θα βγαίνει...
  • Δε θα χρειάζεται να μαθαίνουμε κάτι καλά (επιστημονικά), η τεχνητή νοημοσύνη θα μας τα φέρνει όλα έτοιμα.
  • Ο καπιταλισμός μας δίνει καλύτερο φαγητό....
  • Πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά. Θα δουλεύουμε μέχρι να πεθάνουμε. Τέρμα πια η σύνταξη.
  • Αλλεπάλληλες κρίσεις, αυτό είναι η εξέλιξη!
  • Αντί να πηγαίνουν οι φτωχοί τουρίστες στα νησιά και στα αρχεία μνημεία θα τους δίνουμε AI... Εξέλιξη!
  • Όπως τα κινητά μας βοήθησαν να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας (σ.σ. όχι απλά δεν μας βοήθησαν, αλλά αντί να κάνουμε παραγωγικές δραστηριότητες χαζέβουμε σαν είδος το τικ τοκ) έτσι λέει θα είναι και το "AI" (σ.σ. not)

Σχόλια (δικά μου)

  • Οι φτωχοί θα έχουν ιατρικές συμβουλές μόνο από το AI ενώ οι πλούσιοι συνδυασμό ανθρώπου μηχανής που φυσικά κάνει μικρότερα λάθη. Τα αφεντικά και τα κράτη θα χρησιμοποιήσουν το "ΑΙ" επειδή θα είναι φθηνό όχι επειδή θα βοηθάει.
  • Τα fake news τα ενισχύει το AI και οι εταιρείες που το προωθούν (π.χ facebook), δε θα λύσει το πρόβλημα.
  • Στο μόνο που συμφωνώ είναι ότι δύο είναι τα προβλήματα του κλίματος (το περιβάλλον και η εξέλιξη της τεχνολογίας). Φυσικά διαφωνούμε στον τρόπο που θα λυθούν.
  • Λιώνουν οι πάγοι και οι νεοφιλελεύθεροι λένε να πατήσουμε περισσότερο γκάζι.
Πώς η τεχνητή νοηµοσύνη θα αλλάξει το Δημόσιο | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
thumbnail

Ποιες αλλαγές έρχονται στη χώρα. Ερευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών και του «Δημόκριτου».

*Highlights:

Κύριο όφελος της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης από το Δημόσιο είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και η εκτόξευση της παραγωγικότητας.

Ανά τομείς της κρατικής μηχανής, η Gen AI θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει ριζικά τη Δικαιοσύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, στην Ελλάδα έχει ήδη συγκροτηθεί διαρκής επιστημονική επιτροπή για την εξέταση των επιπτώσεων της εισαγωγής της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (ΠΤΝ) στο δικαστικό σύστημα με γνώμονα και την προστασία των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων. ... *θα μπορούσε να αλλάξει και τον τρόπο εργασίας των δικηγόρων.

... οι πολυάσχολοι κλινικοί ιατροί, που συχνά επιβαρύνονται με εκτεταμένη τήρηση σημειώσεων, μπορούν με την αρωγή των κατάλληλων εφαρμογών να δημιουργήσουν σχέδια κλινικών σημειώσεων γρήγορα και με ακρίβεια.

Ενδεικτικά, σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, όπου η πρόσβαση σε δεδομένα ασθενών είναι περιορισμένη, τα παραγωγικά μοντέλα, βάσει αλγορίθμων, μπορούν να δημιουργήσουν ρεαλιστικά ιατρικά δεδομένα.

Οι εφαρμογές που βασίζονται σε παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (ΠΤΝ) μπορούν να εκτοξεύσουν την παραγωγικότητα και να μειώσουν το λειτουργικό κόστος, που αποτελεί ένα από τα βασικά ζητούμενα για τις επιχειρήσεις

Μια από τις βασικές εφαρμογές της είναι η πρόβλεψη της απόδοσης των καλλιεργειών, όπου αξιοποιούνται δεδομένα και προγνωστικά μοντέλα για να παρέχονται στους αγρότες πολύτιμες πληροφορίες για τη μελλοντική παραγωγή καλλιεργειών.

....επιτρέποντας στους αγρότες να αναπτύξουν νέους σπόρους και φυτά ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή,