Το ζήτημα της κρατικής παρακολούθησης, όπως και στη περίπτωση του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα μετά της καταγγελίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη.
Φυσικά ο καθένας έχει δικαίωμα να απαιτεί να είναι τεχνολογικά ελεύθερος και τα δεδομένα του να είναι προσωπικά, αλλά κάποιος μένει να αναρωτιέται, αν παρακολουθείται ένας πολιτικός ο οποίος μόνο εχθρικός για το σύστημα και τη κυβέρνηση δεν είναι, τι συμβαίνει με οποιονδήποτε άλλο κάτοικο της χώρας. Θυμίζω, ότι το ΠΑΣΟΚ, μία μόνο ημέρα πριν τις καταγγελίες Ανδρουλάκη, ψήφισε μαζί με τη ΝΔ (και τον ΣΥΡΙΖΑ) το σχέδιο νόμου για τις «αναδυόμενες τεχνολογίες». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορούσε την τεχνητή νοημοσύνη και το κράτος, τεχνολογία που έχει άμεση σχέση με τη παρακολούθηση των πολιτών.
Η χρήση «έξυπνων» κινητών είναι υποχρεωτική και επομένως οι περισσότεροι στην Ελλάδα είναι υποψήφια θύματα παρακολούθησης. Σε μια εποχή πολέμων, οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, τα κράτη, πιο παρανοϊκά από ποτέ για να κρατήσουν την οργή του κόσμου υπό έλεγχο, χρησιμοποιούν όλα τα όπλα και τις τρύπες ασφαλείας που τους προσφέρουν οι "νέες τεχνολογίες". Με πρόσχημα την απλούστευση της ζωής μας (αυτό και αν είναι μεγάλο ψέμα!!!) όλο και περισσότερο οι συσκευές μας, γίνονται τα μάτια και τα αυτιά τους στις ζωές και τις σκέψεις μας.
Χρησιμοποιώντας ελεύθερο λογισμικό, λειτουργικό GNU/Linux, Replicant ή άλλο εναλλακτικό λογισμικό στο κινητό μας και αν δε χρησιμοποιούμε javascript στον browser μας (ναι, δεν φθάνει απλά να πατάμε όχι στα cookies ) κλείνουμε αρκετές εισόδους παρακολούθησης. Αυτά χωρίς να ξεχνάμε, ότι η μάχη όμως για την ελευθερία μας, τεχνολογική ή φυσική, είναι σίγουρα και έξω από τα σπίτια μας.