Συχνά στην τεχνολογία οι διαφημιστές και οι πληρωμένες καταχωρήσεις σε τεχνολογικά site μας ζητούν να διαλέξουμε στρατόπεδο. Apple ή Microsoft; Facebook ή Twitter; Android ή Iphone; Στην πραγματικότητα η ελευθερία μας περνάει μόνο από το βαρόμετρο του πόσο ανεξάρτητοι είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε από αυτές.
Χρειαζόμαστε την ατομική επιλογή για να καθαρίσουμε την ψυχή μας, να δημιουργήσουμε κουλτούρα αντίστασης και να προστατέψουμε όσο μπορούμε τις επικοινωνίες μας και τα δεδομένα μας. Μη γελιόμαστε όμως, τα όριά των επιλογών για τους περισσότερους ανθρώπους είναι περιορισμένα. Πόσοι πραγματικά θέλουν ή μπορούν να ασχοληθούν με το τι χρειάζεται να κάνουν για να προστασσόσουν την ιδιωτικότητά τους στο διαδίκτυο; Πόσοι μπορούν να στερηθούν προγραμμάτων όπως το zoom ή το webex; Πόσοι να ζήσουν χωρίς iphone ή android;
Το ίδιο το κράτος πλέον ζητάει να εγκαταστήσεις εφαρμογές στο κινητό σου, για να αποδείξεις ότι είσαι εμβολιασμένος ή για να λάβεις μπόνους +4 ευρώ στο επίδομα καυσίμου.
Η τεχνολογική αντίσταση δεν είναι αποκομμένη από την κοινωνική αντίσταση. Χρειαζόμαστε όμως και δομικές αλλαγές στο πόσο ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη είναι η πληροφορία και η τεχνολογία.
Η καρικατούρα του Έλον Μασκ που αγόρασε το twitter, είναι το πιο ταιριαστό σύμβολο όλων αυτών των «πρωτοπόρων» της τεχνολογίας. Αστέρας και αυτός, τύπου Steeve Jobs, Bill Gates και λοιπών, που η μόνη τους καινοτομία είναι η εκμετάλλευση των εργαζομένων τους και η πώληση των δεδομένων μας. Αυτοί που αντί να μοιραστούν έστω και στο ελάχιστο τα μυθικά τους κέρδη, τα δίνουν για να πάνε ταξιδάκια στο στο διάστημα. Για το twitter που τα αφεντικά του, θα υιοθετούσαν το «ασημένιο χάπι» για να προστατεύσουν το (και καλά) ελεύθερό τους μέσο από τα νύχια του Μασκ, σήμερα το κατάπιαν στο όνομα του κέρδους.
Καμία αυταπάτη δε πρέπει να έχουμε. Οι θεματοφύλακες της ελευθερίας είμαστε όλοι εμείς, το 99% που πρέπει να αντισταθεί στον τεχνολογικό ολοκληρωτισμό. Μέσα και έξω από τους υπολογιστές μας.