Στα ψιλά πέρασε η τεράστια διαρροή δεδομένων των πολιτών της Θεσσαλονίκης από κράκερς (και όχι χακερς που είναι τελείως άλλο πράγμα).
Χωρίς ακόμα να υπάρχει καμία ανακοίνωση από τον δήμο για το τι πραγματικά έχει συμβεί, από ότι έχει γίνει γνωστό έχουν υποκλαπεί τα δεδομένα διάφορων υπηρεσιών του δήμου (όπως το ληξιαρχείο) ενώ έχει εγκατασταθεί και λογισμικό που δεν επιτρέπει στις εφαρμογές του δήμου να λειτουργήσουν καθώς για πάνω από 24 ώρες αυτές είναι ανενεργές ενώ με δηλώσεις του αντιδημάρχου δεν ξέρουν πότε θα επαναλειτουργήσουν.
Η αποτυχία της ασφάλειας του λογισμικού του δήμου (που φαντάζομαι θα στοίχησε έναν σκασμό λεφτά για την αγορά και την εγκατάσταση) σε συνδυασμό με την αποτυχία της άμεσης επαναφοράς τους από την εταιρεία υποστήριξης (που φαντάζομαι θα στοιχίζει και αυτή ένα σκασμό λεφτά) αλλά κυρίως η διαρροή των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ των οποίων και ανήλικων παιδιών φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια, την τραγική κατάσταση του πληροφοριακού συστήματος στο ελληνικό κράτος (που στο σύνολό του έχει στοιχήσει έναν απίστευτο και αμύθητο σκασμό από λεφτά).
Εδώ και δεκαετίες δεν υπάρχει κανένας κεντρικός σχεδιασμός σε ό,τι αφορά τα πληροφοριακά συστήματα και έτσι έχουμε συνεχώς νέες συμβάσεις και νέα λογισμικά, συχνά εντελώς ασύμβατα από υπηρεσία σε υπηρεσία με αποτέλεσμα και να επιβαρύνεται συνεχώς με αμύθητα ποσά ο κρατικός προϋπολογισμός αλλά και να εμφανίζονται συνεχώς τρύπες και κενά ασφαλείας σε αυτά.
Μόνο αν σταματήσει η χρήση εφαρμογών και λογισμικού κλειστού κώδικα στους κρατικούς server και υπολογιστές, θα σταματήσει αυτό το χάος και η σπατάλη. Πρέπει να υπάρχει ανοιχτή διαχείριση των προσκοπικών μας δεδομένων, δηλαδή το να υπάρχει ξεκάθαρη ενημέρωση για το ποια, πώς, γιατί και για πόσο διάστημα κρατούνται αυτά.
Βάλτε άμεσα εφαρμογές ελεύθερου λογισμικού και αντικαταστήστε το Windows με ελεύθερο λογισμικό GNU/LINUX. Χρησιμοποιήστε είτε με προσλήψεις πληροφορικάριων είτε με συμβάσεις με μικρές ανεξάρτητες εταιρείες, τις δυνατότητες του ανοιχτού λογισμικού, ώστε να πατάει ο επόμενος στον κώδικα του προηγούμενου και να μην ξεκινάνε όλα από την αρχή. Έτσι θα πραγματοποιηθεί εύκολα συμβατότητα σε όλες τις υπηρεσίες και ταυτόχρονα θα πετύχουμε τεράστια οικονομία. Πολλοί δήμοι, όπως αυτός του Ντόρτμουντ έχουν επιλέξει να αλλάξουν πορεία.
Ας βγει άμεσα ο δήμος αλλά και το ίδιο το κράτος και να μας ενημερώσει ποια δεδομένα μας έχουν διαρρεύσει και ποιος είναι υπεύθυνος.