Καθώς χρησιμοποιώ:

αποφάσισα να κάνω ακόμα ένα βήμα στην σκάλα της ελευθερίας και να αντικαταστήσω το modem/router του τηλεφωνικού παρόχου. Ποιος/α θέλει στο κάτω κάτω να έχει σπίτι του μία συσκευή που μπορεί να ελέγχει ένας τρίτος;

Software

Επέλεξα το librecmc που προτείνεται από το Free Software Foundation. Πρόκειται για fork του openwrt με αποκλειστικά ελεύθερο λογισμικό. Επομένως οι οδηγίες παρακάτω λογικά ισχύουν και για το librecmc και για το openwrt.

φωτογραφία librecmc και modem

Hardware

Καθώς δεν υπάρχει modem/router που να τρέχει ελεύθερο λογισμικό (τα modem είναι όλα πατενταρισμένα), χρειαζόμαστε ένα modem σε bridge mode. Η δουλειά του είναι να μετατρέπει το αναλογικό σήμα σε ψηφιακό. Τα περισσότερα modem-router μπορούν να μπουν σε bridge2, μπορείτε να βρείτε πολλούς οδηγούς στο διαδίκτυο. Σχηματικά η σύνδεση είναι:

[Τηλεφωνική γραμμή] => [Modem σε bridge mode] =(ethernet στο wan port) => [librecmc router]

Και τώρα το hardware για το router. Ήθελα κάτι με χαμηλή κατανάλωση, επομένως επέλεξα το TPE-R1300 αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές (ακόμα περισσότερες σε openwrt).

Ρυθμίσεις

Στο librecmc/openwrt πάμε:

Network => interfaces => Edit στο WAN => Protocol: PPPoE | τικ στο "Bring up on boot" | username & password της σύνδεσης3| => physical settings | custom interface | βάλτε την θύρα που είναι συνδεδεμένο το ethernet από το modem και 835 (π.χ. eth1.835) => Save and Apply

Το τελευταίο μέρος (835) είναι η virtual θύρα και είναι στάνταρ για όλους τους παρόχους της Ελλάδας (δοκιμασμένο σε cosmote και Nova)4.

Αν όλα είναι σωστά, το router είναι συνδεδεμένο στο internet.

Update@13/07/2024 - Νέο πιο γρήγορο μοντέλο

Αντί του TPE-R1300 χρησιμοποίησα ένα NanoPi R2S. Στην ουσία το μετέτρεψα σε TPE-R1400 ακολουθώντας τις οδηγίες για την δημιουργία της microsd στο 2ο μέρος της σχετικής σελίδας του thinkpenguin5. Δεν έχει βέβαια wifi, αλλά για αυτό θα χρησιμοποιήσω σαν access point το TPE-R1300.

Τέλος, χωρίς να είναι απαραίτητο, μπορεί να επεκταθεί η εγκατάσταση, ώστε να χρησιμοποιηθεί και ο υπόλοιπος χώρος της microSD κάρτας (εγώ χρησιμοποίησα μια Class 10 8Gb). Είναι ελαφρώς προχωρημένο και για τον περισσότερο κόσμο ανούσιο. Για αναφορά παραθέτω τις εντολές που χρησιμοποίησα:

sudo fdisk -l
sudo cfdisk /dev/sdb
sudo resize2fs /dev/sdb

Χαρούμενο hacking!


  1. Μετά την απόφαση της πλειοψηφίας των προγραμματιστ(ρι)ών του Debian για συμπερίληψη μη ελεύθερου firmware, όταν χρησιμοποιώ debian, πραγματοποιώ την εγκατάσταση με ειδική μέθοδο και, στη συνέχεια αντικαθιστώ τον πυρήνα με Linux-libre και τον Firefox με Icecat.
  2. Θεωρητικά μπορείτε να βάλετε ακόμα και τα modem-ρούτερ του παρόχου σας σε bridge. Πολλά όμως οι (πονηροί) πάροχοι τα κλειδώνουν. Ένα τέτοιο (κλειδωμένο) παράδειγμα είναι το speedport-2-plus της cosmote.
  3. επικοινωνήστε με τον παροχό σας και θα σας τα δώσουν.
  4. Η διαδικασία υπάρχει σε βίντεο εδώ
  5. Αν ζείτε στις ΗΠΑ ή σας είναι εύκολο και οικονομικό, αγοράστε το ρούτερ από το thinkpenguin. Είναι μια εξαιρετική μικρή επιχείρηση που προσφέρει πολλά στο librecmc και στο ελεύθερο λογισμικό. Διαφορετικά μπορείτε να ενισχύσετε το FSF.