Στην εποχή των αποκαλύψεων για εταιρικές και κρατικές παρακολουθήσεις έχουμε όλοι καταλάβει ότι η ψηφιακή μας ιδιωτική ζωή είναι παντελώς ακάλυπτη. Καλά τα κινητά, τα τάμπλετ και οι υπολογιστές, αλλά ακόμα και οι σκούπες μας παρακολουθούν; Μήπως γινόμαστε παρανοϊκοί;
Οι έξυπνες συσκευές, από τοστιέρα μέχρι ψυγείο είναι πλέον κανονικοί υπολογιστές, με κάμερα, μικρόφωνο, σκληρό δίσκο και φυσικά internet. Είναι πολύ δύσκολο πλέον να βρεις οποιαδήποτε συσκευή χωρίς ασύρματο δύκτιο (wi-fi). Προσωπικά έψαχνα καιρό για να βρω φωτογραφική χωρίς αυτό. Πολλές μάλιστα συσκευές δεν μπορούν ούτε καν να τεθούν σε λειτουργία χωρίς να συνδεθούν σε έναν κεντρικό server κάποιας εταιρείας. Τις περισσότερες (αν όχι όλες) τις περιπτώσεις μάλιστα, δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος για να συμβεί αυτό, εκτός φυσικά από τη συλλογή δεδομένων. Αυτό συμβαίνει συντριπτικά και στις ρομποτικές σκούπες.
Η αγορά της πιο γνωστής συσκευής παραγωγής "έξυπνων" σκουπών, της Roomba από την Amazon, εταιρείας παγκοσμίως φημισμένης για διαρροή πληροφοριών, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για αμφισβήτησης.
Και άρα τι κάνουμε; Συνεχίζουμε τη φασίνα;
Η τεχνολογία και τα οφέλη μας σαν κοινωνία από αυτή είναι αδιαμφισβήτητό μας δικαίωμά. Η επιστήμη και η τεχνολογική πρόοδος δεν είναι ο εχθρός. Το ζήτημα αντίθετα είναι ποιος τις ελέγχει. Ο υβριδικός έλεγχος της τεχνολογίας από ιδιωτικές εταιρείες με την ανοχή και τη συνέργεια του κράτους, έχει οδηγήσει στη ζούγκλα του σήμερα. Έως ότου η κοινωνία να ανακτήσει τον έλεγχό της, υπάρχει, όπως και διαχρονικά σε όλες τις εκφάνσεις τη ζωής, το συλλογικό και το ατομικό μας αντάρτικο.
Όπως παλαιότερα κυνηγούσαμε παράνομα στα βασιλικά δάση για να μπορέσουμε να ζήσουμε, σήμερα προσπαθούμε να βρούμε τρόπο να παρακάμψουμε τον απόλυτο έλεγχο που έχουν οι ισχυροί στη τεχνολογία. Ευτυχώς το ελεύθερο λογισμικό βοηθάει σημαντικά σε αυτό. Καθώς οποιοσδήποτε γράφει έστω και μια γραμμή κώδικα με ελεύθερη άδεια χρήσης, αυτή αυτομάτως μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλον(-η) προγραμματιστή(-ίστρια) ώστε να τη χρησιμοποιήσει και να την επεκτείνει. Ετσι ωφελούμαστε τελικά και οι χρήστ(ρι)ες.
Στη φώτο η νυχτερινή απελευθέρωση μιας σκούπας με χρήση ελεύθερου λογισμικού.
Εν συντομία, το λογισμικό χακάρεται και δημιουργείται ένα εσωτερικό "ψεύτικο" δίκτυο, απομονώνοντάς τη συσκευή από το internet και επομένως απομακρύνεται η δυνατότητα διαρροής πληροφοριών. Για περισσότερα σχετικά με το λογισμικό και τη διαδικασία δείτε στον σύνδεσμο.
edit@10.01.23: Πλέον υπάρχει και η πρώτη επιβεβαιωμένη διαρροή φωτογραφιών από σκούπα!!!